Ymmärrä tunneskeemojasi
Oletko kuullut tunneskeemoista?
Vaikka termi kuulostaisi vieraalta, käytännössä kokemus on meille jokaiselle tuttu.
Skeema on juurtunut tapa reagoida ja toimia, joka on joskus auttanut meitä selviämään emotionaalisesti vaikeassa tilanteessa. Se skeema, joka häiritsee toisessa tilanteessa, voi toimia erinomaisen hyvin toisessa.
Ylitunnollisuus voi olla erinomainen toimintatapa työssä (ainakin esimiehen näkökulmasta!), mutta stressihormonit katossa pitävä ominaisuus vanhempana. Laiminlyönti lapsena voi johtaa kokemukseen siitä, että huolenpitoa ei saa koskaan riittävästi. Tämä voi kääntyä ylihoivaavaksi ja yliempaattiseksi toiminnaksi muita kohtaan. Jälleen kerran - tämä tunneskeema luo erinomaisia sairaanhoitajia ja terapeutteja, joilla on kuitenkin riski päätyä looppiin, jossa itse antaa valtavasti, muttei koskaan koe saavansa itse takaisin samanlaista huolenpitoa.
Jos viedään tämä vielä astetta syvemmälle keho-mielen viisauksiin, on tällaisen tunneskeeman omaavilla ihmisillä taipumus sairastella paljon ja sairastua ehkä vakavastikin. Lääketieteellinen hoiva on sekin hoivaa, jos sitä ei muuten pysty saamaan. Sairasteleminen on tällöin ikään kuin avunhuuto saada empatiaa ja hoivaa itsellensä. Keho koittaa vain auttaa meitä siinä, mitä mieli ei kykene tunnistamaan. Kyseessä on syvä tarve päästä täyttämään ihmisyyden perustarpeita. Turvaa, hoivaa, nähdyksi ja kuulluksi tulemista, hyväksyntää. Syvimmiltään siis rakkautta.
Miten toimia huomatessaan kantavansa sisimmässään tunneskeemoja? Tässä muutama ajatus:
*Tunnista, että tunneskeema on olemassa ja ala huomioimaan minkälaisissa tilanteissa se aktivoituu. Erityisen tärkeää on tunnistaa, että mikä on sen alla piilevä tunne. Pelko? Viha? Suru?
*Hyväksy, että se on olemassa ja sillä on ollut tarve suojata sinua joltain. Älä työnnä tai häädä sitä pois! Kuuntele, mitä tärkeää kerrottavaa sillä on.
*Näe mielessäsi toivottu tulevaisuus ja mieti, että minkälaisella tunteella ja siihen liittyvällä toiminnalla voisit päästä lähemmäksi sitä. Toimiiko esim. suuttumus tai pelokas vetäytyminen reaktiona vai voisiko olla hyvä aika opetella ilmaisemaan omia tunteita jollain toisella tapaa?
*Muista, että olet treenannut totuttua skeemaa lukemattomia kertoja. Uuden ajattelu- ja toimintatavan vakiinnuttaminen vaatii jonkun aikaa automatisoituakseen osaksi arkea. Älä murehdi "takapakeista", ei sellaisia oikeastaan edes ole olemassa. Menet koko ajan eteenpäin, opit joka päivä uutta.