Kompersio eli myötäilo monisuhteisuudessa

Mitä se on ja kuinka voisin voimistaa sitä?

Myötäilo (engl. compersion) on termi, joka viittaa ilon ja onnellisuuden tunteeseen, joka syntyy siitä, kun näkee rakastamansa henkilön olevan onnellinen ja nauttivan suhteista muiden ihmisten kanssa. Sitä voisi kuvailla vastakohdaksi mustasukkaisuudelle, joka usein ilmenee silloin, kun pelkää menettävänsä jonkin osan kumppanista tai hänen huomiostaan, kun kumppani muodostaa läheisen yhteyden toiseen henkilöön.

Myötäilo voi siis tarjota tavan kokea iloa ja tukea kumppanin suhteita, sen sijaan että kokisi uhkaa tai mustasukkaisuutta.

Joskus seksuaalinen ja emotionaalinen myötäilo tuntuvat olevan täysin vastakkaisia toisilleen. Jonkun on helppo kokea seksuaalista myötäiloa puolison ja hänen kumppaninsa pelehtimisestä, mutta ajatus siitä, että on tunteita….

Tai toisinpäin.

Voit ajatella, että reaktiot ja tunteet ohjaa aina informaation äärelle. Ei ole ihme, että esimerkiksi oma suhde intiimiyteen ja siihen, kokeeko seksin erittäin intiimiksi tai aikuisten kivaksi leikiksi, vaikuttaa siihen, kuinka paljon myötäiloa voi kokea sen suhteen. Toisaalta taas kumppanin tunteet toista kohtaan voivat pelottaa ihan eri tasolla kuin seksi. Mitä paremmin pystyt tunnistamaan omien tunteiden ja pelkojen viestiä, sen enemmän voit olla tietoinen niiden kanssa reaktiivisuuden sijaan.

Itse olen huomannut myös sen, että eri metat voivat herättää pelkoa ja myötäiloa hyvin eri syistä ja eri tavoin. Eli, myötäilo ei välttämättä ole mikään default-asetus itsessäni aina ja kaikille, vaikka sitä melko helposti koenkin.

(Ja taas - jos sitä on vaikea kokea, on se minulle tärkeää informaatiota, jota mennä tutkimaan itseni kanssa tai joskus myös kumppanin kanssa).

Kuinka suuri merkitys myötäilolla on monisuhteisuuden kokemuksessa?

Se, kokeeko myötäiloa, voi vaikuttaa laadullisesti paljonkin siihen, kuinka soljuvaa monisuhteinen elo on.

Myötäilo voi auttaa vähentämään mustasukkaisuuden tunteita. Se edistää avoimuutta ja positiivista vuorovaikutusta monisuhteisissa suhteissa, koska se kannustaa jäsentämään omat tunteet ja tarpeet luottamuksellisesti ja kunnioittavasti. Myötäilon kokemisessa on kyse siitä, että nauttii kumppaninsa onnellisuudesta ja kehityksestä suhteessa muihin, samalla, kun säilyttää oman itsetunnon ja turvallisuuden tunteen. Viimeisin ei tietenkään ole yhden ihmisen päätös, vaan turvallisuus suhteessa luodaan yhdessä. Turvallisuutta voi kuitenkin vahvistaa suhteessa itseen.

Jos pahin pelkoni toteutuisi, pärjäisinkö? Yleensä vastaus on: Ihan hyvin. Se olisi vaikeaa, mutta pärjäisin. Tämä voi jo itsessään helpottaa ajatuspolkuna, mitä tulee epävarmuuksiin ja vaikeisiin tunteisiin.

Kuulostaa haastavalta….!

Totta, myötäilon tunne ei ole aina itsestäänselvä tai helppo kokea, etenkin jos taustalla on mustasukkaisuuden tunteita tai pelkoja hylkäämisestä.

Voisi ajatella, että pyrkiminen neutraaliuteen on jo itsessään merkityksellistä ja helpottavaa! Kaikesta ei tarvitse nauttia sydämensä kyllyydestä. Neutraali suhde metahenkilöihin ja kumppanin muihin suhteisiin on riittävän hyvä ja voisiko sanoa, oikein hyvä pohja monisuhteisuudelle. Ajattelen kuitenkin, että erityisesti polyamorisille myötäilo voi olla tärkeä moottori suhde-elämässä.

Tietoinen polysuhde perustuu kuitenkin siihen, että valittu ja haluttu tapa olla suhteessa toimii ja tuntuu hyvältä!

Kaikille myötäiloa kaipaaville: on keinoja, joilla voi voimistaa myötäilon kokemista ja oppia tuntemaan sen vahvemmin omassa elämässään. Tässä muutamia ajatuksia, toivottavasti niistä on sinulle apua.

1. Tunteiden hyväksyminen ja itsehavainnointi

  • Tunnista mustasukkaisuuden tunteet: Myötäilo ei T O D E L L A K A A N tarkoita tunteiden tukahduttamista, vaan niiden hyväksymistä ja ymmärtämistä. Jos tunnet mustasukkaisuutta tai epävarmuutta, on tärkeää tutkia, mistä nämä tunteet tulevat. Tsekkaa tekemäni videomateriaalit eli mustasukkaisuuden minikurssi täältä! Toivottavasti se tuo löytämisen iloa ja helpotusta sinulle. Videot voi ottaa avuksi myös akuutissa tilanteessa, esimerkiksi kumppanin ollessa treffeillä toisen kanssa.

  • Tietoisuustaidot ja tunteiden tunnistaminen: läsnäolo suhteessa itseen ja muihin sekä omien tunteiden tunnistaminen ilman, että niihin reagoi impulsiivisesti, on seurausta tietoisuustaitojen vahvistumisesta. Suosittelen tutustumaan esim. Pema Chödrönin ja Tara Brachin materiaaleihin, niitä löytyy esim. Youtubesta.

2. Kommunikointi kumppanin kanssa

  • Avoin keskustelu tunteista: Voit keskustella kumppanisi kanssa siitä, kuinka koet hänen suhteensa muiden ihmisten kanssa. Eri ihmiset tuovat erilaisia asioita elämään. Sinä et voi tuoda kaikkea kumppanillesi eikä näin tarvitse tehdäkään ja se on oikeastaan tosi hyvä asia.

  • Kumppanin onnellisuuden jakaminen: Kun kumppanisi kokee iloa uuden suhteen tai yhteyden vuoksi, pyri jakamaan tämä ilo kanssaan. Voit kysyä, mitä hyvää kumppanisi on saanut toisesta suhteesta, ja olla osa tätä onnellisuuden jakamista. On hyvin todennäköistä, että se ei oikeasti ole sinulta pois.

3. Rakkauden ja arvostuksen syventäminen suhteessa

  • Arvosta tietoisesti kumppanisi monimuotoisuutta: Monisuhteisuuden koko idea on se, että suhteet saavat olla monimuotoisia! Opettele arvostamaan sitä, että kumppanisi voi kokea erilaisia yhteyksiä eri henkilöihin, mutta se ei vähennä sinun suhteesi arvoa. Mainittakoon kuitenkin, että jos huomaat kumppanisi kääntyvän sinusta poispäin ja muihin suhteisiin, on E N E M M Ä N kuin ymmärrettävää, että reagoit siihen!! Tällöin kyseessä on jotain, mitä teidän pitää yhdessä tiedostaa ja taklata.

  • Puhuminen omista tarpeista: Tunnista ja ilmaise omat tunteesi ja tarpeesi suhteessa, jotta voit olla enemmän yhteydessä kumppaniisi ja tuntea itsesi turvalliseksi myös muiden suhteiden kontekstissa. Käytä minä-puhetta vs. syyttämistä. Pyri myös välttämään tulkintoja

4. Itsearvostus ja itseluottamus

  • Tunne oman arvosi: Myötäilon kokeminen on helpompaa, kun tunnet itsesi arvostetuksi ja riittäväksi. Itsearvostuksen vahvistaminen auttaa sinua tuntemaan, ettei toisten suhteiden läheisyys vie sinulta mitään (mikäli siis näin on - kuten sanottu, on toinen asia, jos kumppanillasi on vaikeuksia monisuhteisena olemisen kanssa eikä huomio ja rakkaus tahdo riittävän kaikkiin suuntiin).

  • Tietoinen työstö omien pelkojen kanssa, yksin ja yhdessä: Mitä pitäisi vahvistaa jotta tiedät ja muistat, että rakkaus voi olla laajentuvaa, eikä se ole kilpailua?

5. Tunteiden säätelyn harjoittaminen

  • Harjoita tarvittaessa tunnesäätelyä myös yksin: Kun mustasukkaisuuden tai epävarmuuden tunteet nousevat pintaan, käytä tietoisia strategioita, kuten hengitysharjoituksia tai meditaatiota, jotta pystyt käsittelemään tunteet ennen kuin ne hallitsevat liikaa käyttäytymistäsi. Esim. kumppanille raivostumista tai metaan negatiivisesti suhtautumista. Minikurssillani käsitellään myös kehollista lähestymistä vaikeisiin tunteisiin. Se on tosi oleellista tunteiden ja reaktioiden navigoimisessa.

  • Tunteiden ilmaiseminen rakentavasti: On tärkeää, että pystyt ilmaisemaan tunteesi kumppanille ilman syyttämistä. Esimerkiksi "Kun tiedän, että teillä on penetratiivista seksiä ja se tuntuu ajatuksena tosi vaikealta" on paljon rakentavampaa kuin "Mä en halua, että sä olet tavalla X muiden kanssa". Mainittakoon myös, että toisen suhteiden sisällön päättäminen toisten puolesta ei ole edes oikein. On eri asia, tuntuuko hetkellisesti rauhoittavalta tehdä niin kuin se, onko se oikein.

6. Luo yhteisiä rituaaleja ja yhteistä aikaa - tämä on oleellinen kohta!

  • Yhteiset hetket: Onhan teillä kumppanin kanssa aikaa ja tilaa yhteisille kokemuksille ja teidän tärkeille rituaaleille? Tämä voi auttaa vahvistamaan turvallisuuden tunnetta ja rakkautta, vaikka kumppanisi on yhteydessä myös muihin. Muistakaa pitää huolta siitä, että esimerkiksi pesäkumppanien on tärkeä alkaa seurustelemaan uudelleen myös keskenään suhteen avaamisen jälkeen!

  • Luottamuksen rakentuminen lähtee yhteyden ja läsnäolon rakentamisesta suhteessasi: Yhteinen aika ja kivojen asioiden tekeminen yhdessä sekä rakkauden vahvistaminen suhteessa muistuttaa sisimpää siitä, että rakkautta ja huomiota riittää.

7. Tarkastele suhteen ehtoja ja odotuksia

  • Selkeät rajat ja odotukset: Keskustele kumppanisi kanssa siitä, mitä kumpikin odottaa ja tarvitsee suhteesta. Tällöin ei tarvitse kokea, että kumppanin rakkaus muiden suhteen vuoksi olisi uhka, koska tiedät, mitä kaikkea sinä jaat kumppanisi kanssa. Muista: rajat ovat niitä, mitä sinulla on itsesi kanssa. Odotukset ovat sitä, mitä tunnistat kaipaavasi ja toiveet jotain, mitä kommunikoit niistä kumppanillesi.

  • Muistathan: Mikään ei ole niin varmaa kuin se, että suhteet ja tunteet muuttuvat ajan myötä. On tärkeää, että arvioitte yhdessä, miten suhdettanne voidaan kehittää ja mitä kumpikin tarvitsisi tunteakseen itsensä onnelliseksi ja olon turvalliseksi. Tämä on jatkuva keskustelu pitkässä suhteessa! Ja tosi yleinen teema, mitä asiakkaat vastaanotollani pohtivat.

Myötäilo monisuhteisessa kontekstissa on tunteen jakamista kumppanin onnellisuudesta muiden suhteidensa kautta. Sen kokeminen vaatii riittävää turvaa dyadissa, eli kahdenvälisessä suhteessa, mutta myös itsetuntemusta, luottamusta, avoimuutta ja tarpeen mukaan tapahtuvaa kommunikointia kumppanisi kanssa.

Myötäilon voimistuminen onnistuu silloin, kun me opitaan ensiksi tunnistamaan omat pelkomme ja tarpeemme, vahvistamme itsearvostustamme ja luomme avoimen ja rehellisen keskustelukulttuurin suhteissamme.

Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua!

Kaipaatko tukea monisuhteisuuden onnelliseen ja turvalliseen navigointiin? Laita viestiä hello@monetrakkaat.com ja katsotaan, miten voisin tukea ja auttaa teitä.

<3 Mippi

Previous
Previous

Voiko suhde oikeasti selviytyä pettämiskriisistä? Asiantuntija esittää 8 kohtaa pohdintasi avuksi

Next
Next

TOT-menetelmä